czwartek, 5 września 2013

śniadanie z pęczakiem....2 wersje


Kasza jęczmienna,kojarzy się w kuchni polskiej głównie z krupnikiem lub gulaszem.
U mnie coraz częściej w posiłkach dominuje odmiana tej kaszy,o grubych ziarnach-czyli pęczak,nie tylko na wytrawnie,ale i w formie łagodnych dań wegetariańskich.Gości on w menu codziennym....od śniadania począwszy,jako alternatywa dla kanapek,którymi też nie pogardzę.Dzisiaj dwie wersje....na słodko z bakaliami i smażonymi warzywami.


Pęczak (w niektórych regionach Polski – np. na Lubelszczyźnie – występuje także forma mazurząca pęcak) jest to całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. Jest on niesłusznie traktowany jako przetwór zbożowy jakościowo gorszy, ma jednak spośród kasz jęczmiennych najwięcej wartości odżywczych. W kaszarstwie pęczak jest głównie półproduktem, z którego wyrabia się kaszę jęczmienną perłową i kaszę jęczmienną łamaną. Odpowiednio przygotowany pęczak jest często stosowaną przynętą w połowie ryb na wędkę.


pęczak na słodko.....
z bakaliami

  • woreczek pęczaku (100 g)
  • pół szklanki sparzonych bakalii jakie
    lubimy (u mnie mieszanka bakaliowa)
  • ok.łyżki syropu z agawy
  • szczypta cynamonu
  • mięta w listkach zielona do dekoracji
  • wrzątek do ugotowania pęczaku (ilość 2-3 szklanki) i pół szklanki do sparzenia bakalii
  • opcjonalnie :odrobina masła

wykonanie:

Pęczak gotujemy we wrzątku , 15-20 minut,po odcedzeniu wody,pozostawiamy pod przykryciem,do przestudzenia i napęcznienia.

Bakalie polewamy wrzątkiem,łączymy z ugotowanym wcześniej pęczakiem,pozostawiamy na małym ogniu,do całkowitego odparowania wody,w której moczyliśmy bakalie.

Dodajemy:masełko,cynamon,syrop z agawy.Podajemy na ciepło i zimno,jak kto woli.



pęczak z  warzywami smażonymi i ziołami

  • woreczek pęczaku (100 g)
  • warzywa: marchewka,seler,cebulka
  • odrobina oleju ryżowego
  • przyprawy:sól,curry
  • mięta lub bazylia w listkach zielona (garść)
  • opcjonalnie:prażone ziarna np.słonecznika
  • wrzątek do ugotowania pęczaku (ilość 2-3 szklanki)


Wykonanie:

Pęczak gotujemy w osolonym wrzątku , 15-20 minut,po odcedzeniu wody,pozostawiamy pod przykryciem,do przestudzenia i napęcznienia.

Warzywa myjemy,obieramy,trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w podłużne paski,dusimy na patelni,z odrobiną oleju ryżowego i odrobiną przypraw.

Warzywa łączymy z ugotowanym pęczakiem,doprawiamy  wedle uznania przyprawami podsmażamy wszystko na patelni,pod koniec smażenia dodajemy zioła,posiekane na drobno.Podajemy na ciepło.

p.s.Kaszę spokojnie możemy ugotować dzień wcześniej,by następnego dnia przygotować błyskawiczne,pożywne śniadanko..... smacznego.


















Inne dania z pęczakiem:

3 komentarze:

  1. Obie wersje na pewno bardzo smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie to sprawa upodobań,bo nie wszyscy lubią kaszę jęczmienną na słodko,zatem nic na siłę...niech każdy przekona się sam ;).

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...