piątek, 8 listopada 2013

nalewki z pigwy


Nalewki wg procedury naszej starszej siostry,która się w nich specjalizuje ;).
Pigwy u nas corocznie nie brakuje,zatem przetwarzamy ją do woli,głównie jako dodatek do herbaty (zamiast cytryny),na jesienno-zimowe dni,ale też w tym roku dodawałam ją do dżemów z jabłkami.Trochę też obdarowałam nią znajomych. No a dzisiaj przepisy nalewkowo-pigwowe zebrane w "internetowej kuchni", i sprawdzone przez Grażynkę,a przez rodzinkę już wypróbowane nalewkowe smaki.Bo o ile owoc pigwy na surowo ,jest trudny do schrupania,to przetworzony ma nie tylko ciekawy aromat,ale i korzystne właściwości dla zdrowia. Nalewka z pigwy dobra jest na wzdęcia, przeziębienie,wzmacnia też niską odporność...Więcej o właściwościach pigwy-zobacz tutaj.





nalewka z pigwy na wódce i spirytusie

składniki:
  • 1 kg pigwy
  • pół-kilograma  cukru kryształu
  • pół litra wódki
  • pół litra spirytusu

  • dodatkowo:duży słój 2-3 litrowy

przygotowanie:

Owoce pigwy,dobrze wymyć,pozbawiając je też meszku i gniazd nasiennych,pokroić na drobną kostkę.

    słoju układać owoce, naprzemienne z  cukrem, odstawić na 2 - 3 dni, aby puściły sok.
    Następnie dodajemy pół litra spirytusu i pół litra wódki, pozostawiamy na miesiąc-dwa.
    Po tym czasie przecedzamy nalewkę pozostawiamy w chłodnym miejscu, powinna "dojrzewać" ok. 3 miesięcy, następnie  zlewamy nalewkę do butelek ....nalewka gotowa do degustacji...

nalewka z pigwy z miodem

           

 składniki:      

  • 1 kg obranych z gniazd nasiennych owoców pigwy
  • 1 litr wódki
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2/3 szklanki miodu lipowego
  • pół łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgielu
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • 50 ml ciemnego rumu

  • dodatkowo:słój 2-3 litrowy

           

przygotowanie:        

Owoce pigwy pozbawiamy meszku, dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne,kroimy. 

Zalewamy litrem wódki, szczelnie zamykamy i odstawiamy na półtora miesiąca w słoneczne miejsce. 

Następnie pigwówkę zlewamy do butelki, a owoce zasypujemy cukrem na 10 dni. 

Codziennie potrząsamy słojem, aby rozpuścił się dobrze cukier. 

Uzyskany syrop łączymy z nalewką, dodajemy miód, sok i wyparzoną skórkę z pomarańczy oraz rum i arcydzięgiel. 

Odstawiamy ponownie na dwa tygodnie, po czym filtrujemy, rozlewamy do butelek i pozostawiamy na kolejne trzy miesiące, aby nalewka dojrzała.

 

nalewka z pigwy - pigwówka 

(na odporność i cholesterol)

Umyte owoce pigwy, kroimy na ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne, wkładamy do malaksera, rozdrabniamy,wtedy pigwa szybciej puszcza sok.
Tak przygotowane owoce pigwy wkładamy do 2-3 litrowych słojów naprzemiennie z cukrem (kryształem białym lub trzcinowym).

Mniej więcej 3/4 kg cukru na 1 kg zmiksowanych owoców.

Odstawiamy na miesiąc,codziennie potrząsając słojem do całkowitego przemieszania składników. Pigwa nie może sfermentować.

Po miesiącu zlewamy syrop filtrując przez lnianą szmatkę, do oddzielnego naczynia a zmiksowane owoce zalewamy wódką  50-70 procentową w proporcji  1:1 .

Zlany sok można dodawać do herbaty- nada jej aromatu. Przechowujemy sok w lodówce, by nie fermentował. 

Po kolejnych 3-4 tygodniach zlewamy alkohol i łączymy z syropem. Wtedy też doprawiamy odrobiną gryczanego miodu i laską wanilii. 

Odstawiamy na kolejny miesiąc. Do pozostałych owoców można dodać 1/2 litra wódki ,a po miesiącu wyjdzie nieco słabsza nalewka. Moc gotowej pigwówki nie powinna przekraczać 25%. Można robić mocniejszą, ale mocniejsza gubi smak i aromat pigwy.
Odstaną nalewkę rozlewamy do butelek i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu,ma długą przydatność do spożycia ,spokojnie rok i dłużej,kto przechowa,nabierze wtedy głębszego smaku i zachowa bursztynowy kolor).


nalewka z pigwy z sokiem pomarańczowym

składniki:
  •  1 kg owoców pigwy
  •  1 litr wódki lub spirytusu
  •   1/2 litra miodu lipowego
  •   laska wanilii
  •   sok z 1 pomarańczy

dodatkowo:słój 2-3 litrowy

 przygotowanie:

Owoce myjemy porządnie, przekrawamy na pół, zalewamy  alkoholem (w dużym słoju), dodajemy miód, laskę waniliową i sok z pomarańczy .

Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne,chłodne miejsce.

Przez najbliższe dwa tygodnie wstrząsamy słojem,aby miód się porządnie połączył z alkoholem,pozostawiamy tak na ok.dwa miesiące.

Inne nalewkowe propozycje:

5 komentarzy:

  1. Pigwóweczki!!! Wypijemy wszyyystkie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pewnie jest znacznie lepsza od kupnej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze,to kupnej nalewki z pigwy nie próbowałam....

      Usuń
  3. Może być miód spadziowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód spadziowy ma charakterystyczny posmak,pewnie nalewka też zmieni nieco odcień.... ale myślę,że będzie nadawała się do spożycia ;).

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).