sobota, 24 września 2011

pigwa przetworzona ....do herbaty


Najpierw kwitnie całkiem uroczo,zanim zaowocuje ,po to by wykorzystać ją do zrobienia pyszności w kuchni....
Zatem kto ma możliwość ich zbioru,niech korzysta....
Pigwa nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, gdyż jej owoce są twarde  (nazywane bywają nawet polską cytryną).

Owoce pigwy są jednak bardzo aromatyczne i używane są do wytwarzania syropów, nalewek, win, konfitur; także na kompot. Doskonale nadaje się na domieszkę do przetworów z owoców o mdłym lub słabo wyraźnym smaku, dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami. Dzięki dużej zawartości pektyn służą również do żelowania przetworów z owoców o niskiej zawartości pektyn.



W naszym rodzinnym domu wykorzystujemy ją głównie jako jesienno-zimowy dodatek do herbaty,a siostra jeszcze robi nalewkę pigwową na spirytusie.




pigwa przetworzona ....do herbaty


składniki :
  •  pigwa 
  • sok z cytryny 
  • cukier

wykonanie:

Przepisy podają proporcję :   (kilogram pigwy/kilogram cukru)

I tak jak z reguły ograniczam cukry w przetworach,gdzie się tylko da,to akurat z pigwą trzeba ostrożnie,bo brak cukru sprawia,że ma krótką przydatność do spożycia,niestety szybko się psuje,dlatego porcjuję ją do najmniejszych słoiczków jakie posiadam,i po otworzeniu przechowuję w lodówce.

Najbardziej odpowiednia pora na zbiory pigwy jest wtedy,gdy doczeka pierwszych przymrozków (jest wówczas dojrzała i soczysta).


Umyte pigwy kroimy na 4 części,ucieramy na tarce z drobnymi oczkami lub grubymi,będą wtedy wiórki. W trakcie ucierania skrapiamy sokiem z cytryny ,dla utrzymania żółtego, ładnego koloru. Można też przekręcić pigwę przez maszynkę do mięsa,wtedy należy pokroić ją wcześniej na drobniejsze kawałki.

Utartą pigwę łączymy z cukrem i przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Do dłuższego przechowywania zalecana jest pasteryzacja.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...