Diety zwykle kojarzą się nam z ograniczeniem czegoś,co lubimy...bo za drogie,bo zawierają składniki,których spożywać nie powinniśmy,albo nie możemy.Ale nie zawsze tak być musi,bo chociaż mąki bezglutenowe do tanich nie należą,to samodzielnie możemy z nich przygotować sporo pysznych,dozwolonych ciasteczek i degustować je ze smakiem.A dodanie dżemu lub bakalii nada im nowego smaku .
Zapraszam zatem na ciastka o zapachu świąt....
ciastka bezglutenowe o zapachu piernikowym
Zapraszam zatem na ciastka o zapachu świąt....
ciastka bezglutenowe o zapachu piernikowym
składniki: na dwie blachy
- 140 g cukru trzcinowego
- 60 g masła
- 2 jajka
- 85 ml syropu z agawy
- 200 g miksu mąki bezglutenowej
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- czubata łyżka przyprawy do pierników
- dodatkowo:konfitura pomarańczowa +kandyzowana pomarańcza+ lukier lub cukier puder
W kąpieli wodnej rozpuścić masło, dodać syrop z agawy, cukier trzcinowy,a po zdjęciu z ognia ,rozbite widelcem jajka. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Mąki wymieszać ze sobą,dodać sodę,przyprawę do pierników,następnie stopniowo gotową masę i wyrobić ciasto mikserem-hakiem,lub ręcznie.
Gotowe ciasto podzielić na małe kule,u mnie wyszły 4,schłodzić w lodówce (można i na całą noc). Schłodzone rozwałkować i wykrawać pierniczki małym kieliszkiem ,w środek włożyć po łyżeczce konfitury pomarańczowej i kandyzowane skórki pomarańczy.
Przekładać ciastka na blachę przykrytą papierem do pieczenia, piec ok.15 minut – zależnie od grubości na jaką rozwałkowaliśmy ciasto.
Upieczone ostudzić.polukrować lub oprószyć cukrem pudrem . Przechowywać w szczelnie zamkniętych pudełkach lub torebkach papierowych.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń