sobota, 7 grudnia 2013

ciastka bezglutenowe o zapachu piernikowym


Diety zwykle kojarzą się nam z ograniczeniem czegoś,co lubimy...bo za drogie,bo zawierają składniki,których spożywać nie powinniśmy,albo nie możemy.Ale nie zawsze tak być musi,bo chociaż mąki bezglutenowe do tanich nie należą,to samodzielnie możemy z nich przygotować sporo pysznych,dozwolonych ciasteczek i degustować je ze smakiem.A dodanie dżemu lub bakalii nada im nowego smaku .
Zapraszam zatem na ciastka o zapachu świąt....



ciastka bezglutenowe o zapachu piernikowym






składniki: na dwie blachy


























  • 140 g cukru trzcinowego 
  • 60 g  masła
  • 2 jajka
  • 85 ml syropu z agawy
  • 200 g miksu mąki bezglutenowej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • czubata łyżka przyprawy do pierników

  • dodatkowo:konfitura pomarańczowa +kandyzowana pomarańcza+ lukier lub cukier puder

wykonanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić masło, dodać syrop z agawy, cukier trzcinowy,a po zdjęciu z ognia ,rozbite widelcem jajka. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Mąki wymieszać ze sobą,dodać sodę,przyprawę do pierników,następnie stopniowo gotową masę i wyrobić ciasto mikserem-hakiem,lub ręcznie.
Gotowe ciasto podzielić na małe kule,u mnie wyszły 4,schłodzić w lodówce (można i na całą noc). Schłodzone rozwałkować i wykrawać pierniczki małym kieliszkiem ,w środek włożyć po łyżeczce konfitury pomarańczowej i kandyzowane skórki pomarańczy.
Przekładać ciastka  na blachę przykrytą papierem do pieczenia, piec ok.15 minut – zależnie od grubości na jaką rozwałkowaliśmy ciasto. 
Upieczone ostudzić.polukrować lub oprószyć cukrem pudrem . Przechowywać w szczelnie zamkniętych pudełkach lub torebkach papierowych.





Polecam inne podobne propozycje ciastek bezglutenowych:

2 komentarze:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).