piątek, 10 stycznia 2014

śledzie w sosie musztardowym ,z suszonymi ziołami i cebulką









śledzie w sosie musztardowym  ...
                                             z suszonymi ziołami i cebulką


składniki: (źródło -klik)
  • 3 filety śledziowe  matjasy ( ok. 200 g)
sos musztardowy:
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • tymianku na czubku noża (u mnie zioła prowansalskie)
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżeczki średnio ostrej musztardy (np. sarepskiej lub łagodniejszej odmiany Dijon)
  • 2 łyżeczki łagodnej musztardy ziarnistej
  • dodatkowo:dałam kilka krążków cebulki
przygotowanie:
Filety śledziowe moczymy przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie lub wodzie z mlekiem, następnie kroimy na kawałeczki.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.
Pokrojone na kawałeczki śledzie połączone z sosem i cebulką, przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki.
Śledzie są gotowe po około 36 godzinach, a najlepsze po 2 dniach.





Zobacz również inne propozycje śledzi marynowanych :

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).