poniedziałek, 20 stycznia 2014

gołąbki z mięsem mielonym i ryżem



























kuchni polskiej,nie może ich zabraknąć,a mowa o gołąbkach oczywiście,które w naszej rodzinnej tradycji goszczą od zawsze.Robimy je najczęściej z ryżem,ale również dobrze smakują z kaszą gryczaną,w wersji łączenia z mięsem mielonym. Osobiście jadam je jako danie główne, z sosem lub bez , smakują o każdej porze . Nasza rodzinna tradycja , to głównie kuchnia wschodnia, chociaż gołąbki znane są w wielu regionach Polski ;)

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

składniki

  • 1 główka kapusty białej
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 500 g ryżu 
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • przyprawa do gołąbków
  • woda/bulion 
*można proporcje ryżu +mięsa dodawać w innych proporcjach,zgodnie z upodobaniami ;)

przygotowanie

Ryż opłukać i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić i odstawić do przestudzenia.

Cebulę drobno posiekaną zarumienić na maśle.

Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć do niej główkę kapusty. Gotować przez kilka minut, aż liście zmiękną. Wyjąć z wody i delikatnie oddzielić liście ,odkładać na bok.Jeśli w środku liście są jeszcze twarde, ponownie wrzucić do wrzątku , podgotować, aż liście zmiękną.

W misce wymieszać mięso mielone z ryżem i cebulą. Doprawić przyprawą do gołąbków. Farsz mięsno- ryżowy nakładać na liście i zwijać je w rulony, oba końce wcisnąć do środka, tak aby farsz się nie wydostał na zewnątrz.

Dno garnka  wyłożyć liśćmi, ułożyć gołąbki,warstwami, obok siebie, na wierzchu rozłożyć pozostałe liście kapustyWodą/bulionem  zalać gołąbki, tak by były w całości przykryte, gotować do miękkości.Podawać na ciepło. 

Odgrzewane, przed podaniem mogą być duszone/smażone na tłuszczu.

Można podawać z sosem pomidorowym* ,lub innym ulubionym np.grzybowym.

sos pomidorowy:

składniki:
  • puszka pomidorów w całości
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 duże ząbki czosnku.
  • szczypta zielonej bazylii
  • szczypta zielonego koperku
  • szczypta suszonego oregano 
  •  papryka słodka
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżka mąki
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1/3 szklanki zimnej wody

przygotowanie:

Na oliwie z oliwek podsmażamy rozdrobniony czosnek,  dodajemy bazylię i oregano , podsmażamy. 
Pomidory miksujemy i dodajemy do ziół,wraz z przecierem pomidorowym, doprawiamy papryką i odrobiną cukru.
Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie,dodajemy do miksu pomidorowego, wszystko razem gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu.
Pod koniec zabielamy sos śmietaną z odrobiną soli,dodajemy zielony koperek.



Więcej na:KobietaWieLepiej.pl

6 komentarzy:

  1. pyszny pomysł, bardzo lubię gołąbki:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też,począwszy od śniadania,na kolacji z nimi skończywszy ;)

      Usuń
  2. Basiu u mnie też gołąbki mogłyby być podawane o każdej porze dnia:) Zawsze z sosem pomidorowym, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. co to za przepis; dodaj przyprawe do golabkow? nie rozumiem tego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można w sklepach kupić gotową mieszankę przypraw do gołąbków np.tu http://ale-raj.pl/przyprawa-do-golabkow.html

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).