Czasem nie jadam ich tygodniami,ale kiedy sobie o nich przypomnę,to goszczą seryjnie.
W tej wersji przygotowuje je głównie u nas mama,potem pakuje na odchodne...
Ja najczęściej robię śledzie pod pierzynką,a tego roku zrobiłam też wersję śledzi wigilijną.
śledzie w oleju ...z cebulą
składniki:
- filety śledziowe (kilka sztuk)
 - duża cebula biała
 - olej (tyle by zamoczyć śledzie w całości)
 - mleko do moczenia śledzi
 - łyżka soku z cytryny
 
- litr wody
 - pół szklanki octu
 - łyżka-dwie cukru kryształu białego
 - płaska łyżka soli
 - kilka ziarenek ziela angielskiego
 - 2-3 listki laurowe
 
Śledzie wymoczyć  w mleku przez około 2-3 godziny. 
Zagotować składniki na zalewę i do gorącej zalewy, wrzucić pokrojoną w plastry cebulę ,chwilę pozostawić jeszcze na ogniu.Następnie odstawić do ostygnięcia.
Śledzie wymoczone w mleku osuszyć,skropić sokiem z cytryny, pokroić w kawałki, układać w słoju naprzemiennie z cebulą z zalewy ,zalać zimną zalewą octową.
Przed podaniem, śledzie z cebulą odcedzić z zalewy octowej, i połączyć z oliwą lub marynować w gotowej zalewie z oliwą.
Zagotować składniki na zalewę i do gorącej zalewy, wrzucić pokrojoną w plastry cebulę ,chwilę pozostawić jeszcze na ogniu.Następnie odstawić do ostygnięcia.
Śledzie wymoczone w mleku osuszyć,skropić sokiem z cytryny, pokroić w kawałki, układać w słoju naprzemiennie z cebulą z zalewy ,zalać zimną zalewą octową.
Przed podaniem, śledzie z cebulą odcedzić z zalewy octowej, i połączyć z oliwą lub marynować w gotowej zalewie z oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).