środa, 26 lutego 2014

bułeczki ziemniaczano-twarogowe...z dżemem




A może zamiast pączka nadziana dżemem bułeczka na słodko,trochę mniej tłusto a całkiem smacznie.Właściwie to miały być pączki,ale zorientowałam się,że mam za mało tłuszczu do smażenia,a wieczorem już nie chciało mi się biec do sklepu,zatem wrzuciłam je do piekarnika i tym sposobem wyszły bardziej bułeczki,ale kto woli to może usmażyć z tego ciasta też pączki ;).

bułeczki ziemniaczano-twarogowe...z dżemem

składniki:
  • pół kilograma mąki (350 g krupczatki+150 gryczanej)
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu śmietankowego
  • pół szklanki cukru kryształu (mix :biały+trzcinowy)
  • 2 opakowania drożdży instant (po 7 g)
  • łyżka rumu
  • 2 jajka
  • 125 g masła

  • dodatkowo: dżem jako nadzienie
  • cukier puder do posypania
wykonanie:

Rozpuścić masło i przestudzić.

Na stolnicę przesiać mąki i dodać pozostałe suche składniki:drożdże,cukier.

Wszystko wymieszać ,dodać ziemniaki i twaróg,przeciśnięte przez maszynkę ,jajka,rum,i zagnieść ciasto. 

Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość.

Z ciasta uformować kulki. Rozpłaszczyć w dłoniach i nadziać marmoladą. Uformować bułeczki i odłożyć na 10 minut do podrośnięcia. 

Pieczemy je na ciemny kolor ,w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 Z podanych składników wychodzi ok 18-20 bułeczek.


Inne podobne propozycje:



2 komentarze:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).