A może zamiast pączka nadziana dżemem bułeczka na słodko,trochę mniej tłusto a całkiem smacznie.Właściwie to miały być pączki,ale zorientowałam się,że mam za mało tłuszczu do smażenia,a wieczorem już nie chciało mi się biec do sklepu,zatem wrzuciłam je do piekarnika i tym sposobem wyszły bardziej bułeczki,ale kto woli to może usmażyć z tego ciasta też pączki ;).
bułeczki ziemniaczano-twarogowe...z dżemem
składniki:
- pół kilograma mąki (350 g krupczatki+150 gryczanej)
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu śmietankowego
- pół szklanki cukru kryształu (mix :biały+trzcinowy)
- 2 opakowania drożdży instant (po 7 g)
- łyżka rumu
- 2 jajka
- 125 g masła
- dodatkowo: dżem jako nadzienie
- cukier puder do posypania
Rozpuścić masło i przestudzić.
Na stolnicę przesiać mąki i dodać pozostałe suche składniki:drożdże,cukier.
Wszystko wymieszać ,dodać ziemniaki i twaróg,przeciśnięte przez maszynkę ,jajka,rum,i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość.
Z ciasta uformować kulki. Rozpłaszczyć w dłoniach i nadziać marmoladą. Uformować bułeczki i odłożyć na 10 minut do podrośnięcia.
Pieczemy je na ciemny kolor ,w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Z podanych składników wychodzi ok 18-20 bułeczek.
Inne podobne propozycje:
co za intrygujący przepis! ;)
OdpowiedzUsuńsmaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuń