Dzisiaj dla rozgrzewki i zdrowia krem/zupa z gruszki i pietruszki,którym niedawno w Dzień Dobry TVN Dziewczyny zachęcały do kuchni wege. Mnie akurat zbytnio zachęcać do tych przepisów nie trzeba ,a kremy smakują o każdej porze dnia,zatem dzisiaj wersja kremu odrobinę zmieniona ... z ptysiami,chociaż też smaczna jest z domowymi grzankami.
Krem z gruszki i pietruszki
(źródło-Jadłonomia)
składniki:
- pół kilo korzeni pietruszki
- jedna gruszka
- łyżeczka suszonego tymianku
- około szklanki mleka (dałam kilka łyżek śmietany)
- delikatny bulion warzywny lub woda (u mnie pół litra)
- oliwa (2 -3 łyżki)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz (dałam jeszcze szczyptę imbiru)
- kilka łyżek migdałów (u mnie ptysie)
- dodatkowo:łyżeczka mrożonego koperku lub świeżego
przygotowanie:
Pietruszkę myjemy,obieramy i kroimy w grube plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną pietruszkę i na bardzo małym ogniu dusimy je przez około 5 minut. Następnie dodajemy umytą i obraną (bez gniazd nasiennych), pokrojoną na ćwiartki gruszkę i dusimy przez kolejne 5 - 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie.
Do garnka wlewamy bulion, ma być go tyle, aby przykrył warzywa. Garnek przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka.
Do miękkich warzyw dodajemy mleko lub śmietanę, całość miksujemy, w razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub trochę wody. Doprawiamy przyprawami do smaku (tymianek dałam już wcześniej przed zdjęciem z ognia i miksowaniem) i świeżym lub mrożonym koperkiem .
Krem/zupę podajemy na ciepło z ptysiami,grzankami lub mielonymi migdałami/orzechami.
Musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńbrzmi smakowicie! i widzę kubeczek bolesławiecki :))))
OdpowiedzUsuńNo tak,mam sentyment do Bolesławca ;)
Usuń