piątek, 31 stycznia 2014

jaglany czekoladowo-daktylowy budyń ... z chili i cynamonem


Dzisiaj kolejna jaglana propozycja, tym razem w czekoladowej odsłonie, z dodatkiem daktyli i przypraw, które nadają deserowi wyrazistego smaku, a przy okazji działają rozgrzewająco w mroźne poranki.Taki budyń/mus na drugie śniadanko dostarczy nam powera do codziennego zagonienia ....i podniesie poziom endorfin ;). Zatem dodaję kolejny jaglany przepis do mojego segregatora budyniowych pomysłów .

jaglany czekoladowo-daktylowy budyń ...
z chili i cynamonem (propozycja bezglutenowa)

składniki: na dwie porcje budyniowe
 (źródło-jadłonomia)
  • 2 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 15 - 20 daktyli
  • 100 g bezglutenowej gorzkiej czekolady (dałam 80 g)
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/5 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • dodatkowo:orzechy i wiórki czekolady do dekoracji
przygotowanie:


Kaszę jaglaną polewamy wrzątkiem, następnie odcedzamy i czynność powtarzamy. Następnie wsypujemy kaszę do rondelka z grubym dnem, dodajemy mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka, około 15 minut. 

Kiedy kasza będzie miękka czekoladę łamiemy na kostki i dodajemy do rondelka razem z przyprawami. Intensywnie mieszamy do czasu, aż czekolada się rozpuści, następnie zdejmujemy z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko miksujemy na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, możemy dodać trochę mleka,w trakcie miksowania.

Gotowy budyń możemy udekorować orzechami lub wiórkami czekolady.
Smakuje na ciepło jak i schłodzony w lodówce.

























Inne jaglane propozycje:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).