sobota, 1 lutego 2014

krem z gruszki i pietruszki

































Dzisiaj dla rozgrzewki i zdrowia krem/zupa z gruszki i pietruszki,którym niedawno w Dzień Dobry TVN Dziewczyny zachęcały do kuchni wege. Mnie akurat zbytnio zachęcać do tych przepisów nie trzeba ,a kremy smakują o każdej porze dnia,zatem dzisiaj wersja kremu odrobinę zmieniona ... z ptysiami,chociaż też smaczna jest z domowymi grzankami.

Krem z gruszki i pietruszki
(źródło-Jadłonomia)

składniki:
  • pół kilo korzeni pietruszki
  • jedna gruszka
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • około szklanki mleka (dałam kilka łyżek śmietany)
  • delikatny bulion warzywny lub woda (u mnie pół litra)
  • oliwa (2 -3 łyżki)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz (dałam jeszcze szczyptę imbiru)
  • kilka łyżek migdałów (u mnie ptysie)
  • dodatkowo:łyżeczka mrożonego koperku lub świeżego
przygotowanie:

Pietruszkę myjemy,obieramy i kroimy w grube plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną pietruszkę i na bardzo małym ogniu dusimy je przez około 5 minut. Następnie dodajemy umytą i obraną (bez gniazd nasiennych), pokrojoną na ćwiartki gruszkę i dusimy przez kolejne 5 - 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie. 

Do garnka wlewamy bulion, ma być go tyle, aby przykrył warzywa. Garnek przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka.

Do miękkich warzyw dodajemy mleko lub śmietanę, całość miksujemy, w razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub trochę wody. Doprawiamy przyprawami do smaku (tymianek dałam już wcześniej przed zdjęciem z ognia i miksowaniem) i świeżym lub mrożonym koperkiem .

Krem/zupę podajemy na ciepło z ptysiami,grzankami lub mielonymi migdałami/orzechami.




3 komentarze:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...