sobota, 15 marca 2014

sos do sałatek i zapiekanek































Prosty sos jogurtowo-majonezowy do :sałatek, zapiekanek, tart, pizzy. Pomysł Marioli, z której bloga niejednokrotnie pomysły na dania wegetariańskie podpatruję.... Najbardziej lubię wersję podstawową, a kiedy potrzebuję pikantniejszego smaku, chętnie sięgam po świeży czosnek, który wystarczy przecisnąć przez praskę i wymieszać z gotowym sosem.

 sos do sałatek i zapiekanek


składniki:  (źródło-blog Marioli )
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (im gęstszy tym lepszy)
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oleju z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól do smaku

wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotowe.

 
Można też dodać inne składniki,kiedy lubimy sosy bardziej pikantne,szczególnie kiedy podajemy je do zapiekanek i tarty,albo pizzy. 

Oto lista dodatków, w zależności od dania, do którego będziemy sos podawać (ilość do smaku, w zależności od upodobań):

  • pesto
  • tabasco
  • musztarda
  • curry
  • czosnek
  • sproszkowana ostra papryka
  • świeże, drobno posiekane zioła
  • białe wino wytrawne (nie za dużo, aby nie stracił gęstości)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).