Prosty sos jogurtowo-majonezowy do :sałatek, zapiekanek, tart, pizzy. Pomysł Marioli, z której bloga niejednokrotnie pomysły na dania wegetariańskie podpatruję.... Najbardziej lubię wersję podstawową, a kiedy potrzebuję pikantniejszego smaku, chętnie sięgam po świeży czosnek, który wystarczy przecisnąć przez praskę i wymieszać z gotowym sosem.
sos do sałatek i zapiekanek
składniki: (źródło-blog Marioli )
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (im gęstszy tym lepszy)
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka oleju z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól do smaku
wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotowe.
Można też dodać inne składniki,kiedy lubimy sosy bardziej pikantne,szczególnie kiedy podajemy je do zapiekanek i tarty,albo pizzy.
Oto lista dodatków, w zależności od dania, do którego będziemy sos podawać (ilość do smaku, w zależności od upodobań):
- pesto
- tabasco
- musztarda
- curry
- czosnek
- sproszkowana ostra papryka
- świeże, drobno posiekane zioła
- białe wino wytrawne (nie za dużo, aby nie stracił gęstości)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).