środa, 14 maja 2014

kapusta włoska zasmażana










Kapusta włoska to, zdrowe danie,tanie i dostępne cały rok w naszej kuchni. Zwykle podajemy ją z ziemniakami jako przystawki obiadowe ,do pieczonych mięs i ryb. Dzisiaj w formie delikatnej przystawki,z podsmażoną cebulką, z dodatkiem odrobiny skwarek i papryki czerwonej.



kapusta włoska zasmażana

składniki:
                    przepis własny
  • 1 mała główka włoskiej kapusty
  • 1 cebula (u mnie czosnkowa)
  • plaster czerwonej papryki
  • szczypta cukru
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki skwarek (można pominąć)
  • łyżka mąki (u mnie krupczatka)
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • szczypta kminku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • garść posiekanego koperku lub pietruszki


Wykonanie:

Kapustę płuczemy, suszymy, następnie szatkujemy jak na surówkę. 


Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, do wysokości kapusty w garnku.
Przyprawiamy cukrem i solą. Gdy kapusta puści sok, odlewamy połowę płynu (na zasmażkę) i gotujemy ją do miękkości.

Cebulę obieramy i siekamy na drobno,podobnie paprykę, podsmażamy na maślę, oprószamy mąką, dodajemy skwarki wcześniej podsmażone,zasmażamy. 

Podlewamy odlanym wywarem z kapusty, mieszamy aż powstanie gęsty sos,doprawiamy szuszonymi ziołami.

Do zasmażki dodajemy ugotowaną kapustę,kminek, przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie szczyptą soli oraz posiekanym koperkiem lub pietruszką. 

Podsmażamy wszystko jeszcze kilka minut, podajemy jako dodatek do obiadu,na ciepło.



Polecam też:



1 komentarz:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).