czwartek, 8 maja 2014

ciasto marchewkowo-bananowe...z kremem migdałowym






To ten rodzaj ciasta, które pasuje do każdej pory dnia i roku, bo marchewki są dostępne też całorocznie w sprzedaży. Jest wilgotne, pełne aromatu migdałowego, niezbyt słodkie i można je spożywać bez większych wyrzutów sumienia, bo słodki banan i słodkie marchewki nie wymagają zbytniego dosładzania, a bakalie możemy odpowiednio modyfikować ,a i bez nich ciasto smakować będzie. Moje ciasto dodatkowo wzbogaciłam masą kremową,o zapachu migdałowym....polecam serdecznie ;)


ciasto marchewkowo-bananowe
                                      ...z kremem migdałowym
przepis własny

składniki na ciasto:
  • 1 dojrzały banan
  • starta marchewka (ok.300g) 
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru (u mnie trzcinowy)
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru migdałowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 2 garści mieszanki bakaliowej (u mnie orzechy,migdały,rodzynki)

wykonanie:
Banana należy rozgnieść widelcem na papkę,dodać utartą skórkę z cytryny. 
Marchewkę (bez skórki) ucieramy na tarce z grubymi oczkami.

Jajka ubijamy z cukrem na gładko.

Dodajemy do masy marchewkowo -bananowej.

Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia  i sodą. Dodajemy posiekane bakalie.

Łączymy wszystkie składniki, przekładamy do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej masłem i oprószonej  bułką tartą lub mąką). Na wierzch można dodatkowo posypać ciasto orzechami,pieczenie około godziny w temp. 180 stopni C .

krem budyniowy-migdałowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1 cukier migdałowy
  • łyżka cukru pudru
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 25 g masła
przygotowanie kremu:

W jednej szklance mleka rozrobić wszystkie składniki oprócz masła..
Pozostałe mleko zagotować i dolać resztę.
Pogotować chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. 
Po wystudzeniu ,zmiksować z masłem.

Gotowym kremem przełożyć wystudzone ciasto.Dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Tym którzy lubią rodzaj wilgotnych ciast powinno przypaść do gustu ;).

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).