niedziela, 22 czerwca 2014

cukinia faszerowana mielonym i warzywami


Zwolenników faszerowanych warzyw,pewnie długo przekonywać do wypróbowania przepisu nie trzeba,a zapewne wiele osób zna go doskonale i urozmaica przepis na wiele sposobów,chociażby przez zróżnicowanie składników na farsz,bo może on być zarówno mięsny jak i wegetariański,bardziej w formie dania,choćby przez dodatek ryżu czy kaszy,jak i w formie lekkiej przystawki.

Każdy sposób smaczny i zdrowy...polecam.


składniki: 
  • 250 g mielonego drobiowego
  • 2 cukinie niezbyt duże lub jedna duża
  • 2 garści groszku zielonego
  • czerwona papryka 
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól.pieprz,chili
  • 2 łyżki oliwy


wykonanie:Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół, środek miąższu wydrążamy ,tak by powstały łódeczki,a wydrążony miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na drobno i podsmażamy na patelni przetartej oliwą. Dodajemy mielone mięso i smażymy, aż zbrązowieje. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,doprawiamy przyprawami i ziołami. Pod koniec dodajemy zielony groszek i paprykę,oraz pokrojony miąższ cukinii,chwilę dusimy wszystko razem,do wyparowania wody z warzyw. Gotowy, schłodzony farsz, przekładamy do wydrążonych cukinii,na wierzch kroimy plasterki papryki,posypujemy np.oregano lub bazylią. Układamy na blaszce lekko natłuszczonej oliwą lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni i zapiekamy około 20 minut ,najlepiej pod przykryciem,by mięsko zbytnio nie wyschło,podczas zapiekania.Podajemy na gorąco,w formie przystawki, z ulubionym sosem lub dodatkiem startego żółtego sera niskotłuszczowego, którym posypujemy zapiekane cukinie,na krótko przed wyciągnięciem z piekarnika.

polecam również:
-------------------------------------------------------------------------------------------


Mały bilans....zdrowych nawyków z NH ;).

Dzisiaj świętuję równy miesiąc , ze spadkiem -3.700 kg, i małymi krokami zmierzam dzielnie do celu, którym jest "5" z przodu ;).

A kto chce wiedzieć więcej ....link w temacie NH.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).