piątek, 25 maja 2012

pieczarki faszerowane mielonym



SKŁADNIKI:
  • ok.10 dorodnych pieczarek
  • 250 g mięsa mielonego drobiowego lub wołowego
  • plaster żóltego sera ( na diecie piórko 3%)
  • 1  cebula
  • ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki otrębów lub bułki tartej (poza dietą)
  • całe jajko
  • mała papryka zielona pokrojona w drobna kostkę
  • garść posiekanej  natki koperku ( lub innej zieleniny wg naszych upodobań)
  • przyprawy:sól,pieprz,odrobina maggi lub keczupu,przyprawa do gyrosa
  • odrobina oliwy (na diecie przecieramy oliwą palelnię,możemy podlać odrobiną wody).
  • inne dodatki np.oliwki,ugotowane jajko.
WYKONANIE:
    Pieczarki  obieramy i odcinamy ogonki, kroimy je w małą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy razem z pokrojonymi pieczarkami i papryką  na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso mielone podsmażamy lub surowe (jak kto woli), dodajemy : jajko, otręby, posiekaną natkę koperku, przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy .Dodajemy starty na dużych oczkach ser żółty i jeszcze raz mieszamy. Farszem napełniamy dokładnie kapelusze pieczarek.Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym , wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pieczemy około godziny.
    Moje dzisiejsze w wersji light (beztłuszczowe),dlatego nadzienie bardziej sypkie,duszone pod przykryciem ,podlane odrobiną wody.
    Do takich pieczarek można zastosować pesto, lub inny gotowy sos wg upodobania.Należy jednak pamiętać,by pesto nie podgrzewać,bo bazylia ma wtedy gorzkawy posmak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...