środa, 2 lipca 2014

krem z kalarepy i marchewki ....z koperkiem i czarnuszką

Młode kalarepki są idealną przekąską na surowo,zabieram je często do pracy, bo są wygodne w transporcie jak i pożywne o tej porze roku szczególnie. By zachować delikatny jej  smak w trakcie gotowania, jedni zalecają dodanie do gotującej się w nich wody:szczypty cukru i odrobiny delikatnego oleju, inni dodanie mleka, albo po prostu ugotowanie w wodzie z bulionem, niech każdy zatem decyduje jak woli. Podgotowane kalarepy miksujemy wedle upodobania, z bulionem w którym je gotujemy, śmietanką, serami pleśniowymi, albo z innymi warzywami jak i doprawiamy ulubionymi przyprawami np. curry, kolorowym pieprzem, imbirem, można dodać do kremu ulubione zioła świeże np.oregano, bazylię, albo zieloną pietruszkę lub koperek. 
Ja mój krem podałam udekorowany szczyptą czarnuszki i koperkiem .....zapraszam.... ;)

krem z kalarepy i marchewki ....
                                                    z koperkiem i czarnuszką
 składniki:


  • 2  kalarepki
  • 2 marchewki
  • cebulka lub mały por+łyżka masła
  • około litra wody 
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta świeżego koperku
  • szczypta świeżego oregano
  • pieprz biały lub kolorowy
  • odrobina soli i cukru
  • serek topiony śmietankowy lub pleśniowy 
  • 1-2 łyżki oliwy
  • szczypta czarnuszki
  • opcjonalnie łyżka,dwie śmietany


Wykonanie:



Marchew i kalarepę myjemy, obieramy, kroimy w plastry, zalewamy wodą.

Gotujemy pod przykryciem prawie do miękkości, pod koniec dorzucamy czosnek i zeszkloną na maśle cebulkę lub pora.Gotujemy aż warzywa będą miękkie. 

Doprawiamy oregano i koperkiem ,przyprawami,gotujemy jeszcze chwilę. 

Zdejmujemy garnek z kuchni,dajemy oliwę i serek,opcjonalnie też śmietanę i blendujemy wszystko na gładki krem. 

Przed podaniem możemy oprószyć krem świeżym koperkiem i czarnuszką. 



polecam również:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).