poniedziałek, 16 czerwca 2014

piknik z szaszłykami drobiowo-warzywnymi


Szybka forma przekąski,nawet jak pogoda nawali i nie wyjdzie nam grillowanie w ogrodzie,to pozostaje  do dyspozycji jeszcze piekarnik. A w dobie świeżości wiosennych nowalijek z pewnością każdy wybierze coś dla siebie.....zatem szaszłykujemy  i polecamy ,bo ten sposób pichcenia jest nie tylko smaczny,ale przede wszystkim zdrowy...

składniki:

  • filet z kurczaka lub indyka 
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • kalarepa- 1 sztuka
  • papryka- 1 duża
  • rzodkiewki-2 garści
  • pęczek szczypiorku lub cebulka 
  • czosnek w ząbkach-2 sztuki
  • zioła i przyprawy (prowansalskie,oregano.sól,pieprz,carry) - po ok. 1/2 łyżeczki

wykonanie:                                                                                                                                          


Kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i przekładamy do pojemnika. 

Oprószamy ziołami prowansalskimi i zalewamy oliwą.                                                                       

Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na dwie godziny.                                                               

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180.                                                                                        


przygotowujemy ruszt                                                                                                                        
 Warzywa myjemy, kroimy w krążki  lub kostkę i odkładamy.                                               Przygotowujemy patyczki na szaszłyki , nabijamy składniki wedle uznania.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut (u mnie w folii spożywczej), na kolejne 10 min włączyłam termobieg i odkryłam szaszłyki,aby się zarumieniły.                   



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).