poniedziałek, 16 czerwca 2014

pizza domowa z kiełbaską ,pieczarkami i papryką

Nie wszyscy na diecie być muszą,a nawet Ci którzy na niej są,czasem na mały kawałeczek mogą sobie pozwolić.U nas od święta ją wypiekamy,szczególnie kiedy sezon na świeże warzywka w pełni.Osobiście kiedy wyrabiam ciasto lubię dosypać mąki pełnoziarnistej,a warzywa to już kwestia upodobania (tutaj cebulka i papryka czerwona),dodatkowo pieczarki i ulubiona kiełbaska.W ciepłe dni nie ma też problemu z wyrastaniem ciasta drożdżowego....polecam ;).

pizza domowa 

.........z kiełbaską,pieczarkami i papryką

składniki :

 ciasto do pizzy:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • drożdże świeże – około 25 g lub instant -7 g
  • dwie łyżki oliwy
  • po pół łyżeczki soli i cukru
  • woda ciepła ok.3/4 szklanki

dodatki:
  • 100-150 g sera np. mozzarella
  • 3 dowolne kiełbaski
  • ok.100 g pieczarek
  • papryka czerwona
  • mała cebula np.czosnkowa
  • oregano suszone

przygotowanie ciasta:

Do miski przesiewamy mąkę i  drożdże (gdy używamy drożdży instant). 
W szklance rozpuszczamy cukier, sól oraz drożdże (gdy używamy drożdży świeżych), pozostawiamy do czasu podwojenia objętości.                                                              

W pierwszym etapie wyrabiania mieszamy ciasto drewnianą łyżką,następnie ugniatamy  ciasto dłońmi,dodając oliwę. Powinno być ono sprężyste i nie lepiące się do rąk.                               
Po uformowaniu kuli przykrywamy miskę.Ciasto powinno dojrzewać przez 20-30 minut w     ciepłym pomieszczeniu.  
                                                                                                                         
Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto i układamy na wysmarowanej olejem lub oliwą           blaszce do pieca. Jeżeli nie posiadamy pieca do pizzy można  podpiec same ciasto w                 piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez kilka minut, przed nałożeniem         składników ( będzie dobrze dopieczone)

przygotowanie farszu:

Mozzarellę ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy na plasterki,podobnie paprykę, a cebulę w kostkę,podsmażamy  na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.

Układamy schłodzone składniki  na podpieczonej pizzy.Kroimy kiełbasę na plasterki i układamy na wierzch,na koniec posypujemy startym serem i oregano.

Wstawiamy pizze do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia się na obrzeżach ciasta oraz roztopienia sera.

Podajemy z ulubionym sosem np.tutaj

1 komentarz:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).