środa, 30 lipca 2014

kompot z czerwonej porzeczki














Kompoty,w okresie dzieciństwa i oranżada,cieszyły się w naszym rodzinnym domu powodzeniem. Dzisiaj wygrywa z nimi domowa przetwórnia soków i galaretka porzeczkowa ,ale zawsze kilka słoików tradycyjnie przechowujemy w piwnicy na zimę. A nuż ktoś właśnie na taki kompocik będzie miał ochotę, a zawsze też można odcedzić sam sok. 






kompot z czerwonej porzeczki

składniki : 
  • czerwona porzeczka
  • na litr wody/szklanka cukru
  • opcjonalnie goździki/cynamon 



wykonanie:

Wodę zagotować z cukrem do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Do wyparzonych słoików (litrowych) nałożyć owoce ( do połowy wysokości słoika ), zalać wrzącą wodą z cukrem,dodać szczyptę  goździków lub cynamonu ,zakręcić słoiki. 

Pasteryzować na mokro, przechowywać w ciemnym pomieszczeniu. 

Podawać z owocami,lub bez , jak kto lubi.Zamiast przyprawy korzennej można do kompotu przed podaniem wrzucić listek mięty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).