piątek, 18 lipca 2014

omlet z ananasem w wersji fit





Ostatnimi czasy, po sezonie truskawkowym, zagościł u mnie sezon na świeżego ananasa, który niemalże codziennie gości w mojej kuchni, i chociaż ojciec twierdzi, że nic w nim niezwykłego, to ja zajadam się soczystym-dojrzałym ananasem do woli. Dzisiaj propozycja szybkiego omletu, w najprostszej postaci . Mi smakuje, kto chętny niech korzysta z przepisu, bo owoce ananasa smakują doskonale na surowo jak i po przetworzeniu , zawierają też enzym ułatwiający trawienie (bromelina).


omlet z ananasem w wersji fit
składniki:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  •  szczypta oregano lub ziół prowansalskich
  • plaster świeżego ananasa

  •  szczypta pietruszki lub szczypiorku
  • łyżka delikatnego oleju np.z winogron lub ryżowego
  • twarożek chudy 

wykonanie:
Oddzielić żółtko od białka i ubić osobno lub całe jajko, z szczyptą soli.
Na rozgrzanej patelni, przetartej olejem, ułożyć ananasa pokrojonego w plastry lub kostkę, podsmażyć , następnie wlać na wierzch ubite jajko. Po wierzchu oprószyć ziołami .
Smażymy omlet z obu stron. Podajemy z twarożkiem, możemy też po wierzchu udekorować posiekaną pietruszką lub młodziutkim szczypiorkiem.
Gotowe, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).