Młode kalarepki są idealną przekąską na surowo,zabieram je często do pracy, bo są wygodne w transporcie jak i pożywne o tej porze roku szczególnie. By zachować delikatny jej smak w trakcie gotowania, jedni zalecają dodanie do gotującej się w nich wody:szczypty cukru i odrobiny delikatnego oleju, inni dodanie mleka, albo po prostu ugotowanie w wodzie z bulionem, niech każdy zatem decyduje jak woli. Podgotowane kalarepy miksujemy wedle upodobania, z bulionem w którym je gotujemy, śmietanką, serami pleśniowymi, albo z innymi warzywami jak i doprawiamy ulubionymi przyprawami np. curry, kolorowym pieprzem, imbirem, można dodać do kremu ulubione zioła świeże np.oregano, bazylię, albo zieloną pietruszkę lub koperek.
Ja mój krem podałam udekorowany szczyptą czarnuszki i koperkiem .....zapraszam.... ;)
krem z kalarepy i marchewki ....
z koperkiem i czarnuszką
składniki:- 2 kalarepki
- 2 marchewki
- cebulka lub mały por+łyżka masła
- około litra wody
- 2 ząbki czosnku
- szczypta świeżego koperku
- szczypta świeżego oregano
- pieprz biały lub kolorowy
- odrobina soli i cukru
- serek topiony śmietankowy lub pleśniowy
- 1-2 łyżki oliwy
- szczypta czarnuszki
- opcjonalnie łyżka,dwie śmietany
Wykonanie:
Marchew i kalarepę myjemy, obieramy, kroimy w plastry, zalewamy wodą.
Gotujemy pod przykryciem prawie do miękkości, pod koniec dorzucamy czosnek i zeszkloną na maśle cebulkę lub pora.Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Doprawiamy oregano i koperkiem ,przyprawami,gotujemy jeszcze chwilę.
Zdejmujemy garnek z kuchni,dajemy oliwę i serek,opcjonalnie też śmietanę i blendujemy wszystko na gładki krem.
Przed podaniem możemy oprószyć krem świeżym koperkiem i czarnuszką.
polecam również:
Marchew i kalarepę myjemy, obieramy, kroimy w plastry, zalewamy wodą.
Gotujemy pod przykryciem prawie do miękkości, pod koniec dorzucamy czosnek i zeszkloną na maśle cebulkę lub pora.Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Doprawiamy oregano i koperkiem ,przyprawami,gotujemy jeszcze chwilę.
Zdejmujemy garnek z kuchni,dajemy oliwę i serek,opcjonalnie też śmietanę i blendujemy wszystko na gładki krem.
Przed podaniem możemy oprószyć krem świeżym koperkiem i czarnuszką.
polecam również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).