W chłodne dni doprawiona działającym uodparniająco rozgrzewającym imbirem, pozwoli najeść się do syta i dostarczy niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania energii . Sięgam po imbir,to dla mnie znak,że nadchodzi szybkimi krokami jesień...a ja mam ochotę na ciepłe,gęste zupy. Możemy dodać do niej ziemniaki, kasze, jak i kluski lane,makarony... zupełna dowolność, która za każdym razem pozwoli na nowy wymiar smaku.
zupa warzywna
...z grillowanym kurczakiem i imbirem
składniki:
- 2 marchewki (żółta i pomarańczowa)
- 1 pietruszka korzeń
- 1/2 selera
- 1/3 kalafiora
- 1/3 brokuła
- 1/2 pora
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki pęczaku
- garść fasolki zielonej lub żółtej szparagowej
- 1/2 pęczka koperku lub natki pietruszki
- 2 łyżki masła klarowanego
- ziele angielskie,liść laurowy (gdy mamy gotowy bulion można pominąć)
- przyprawy:szczypta :soli , pieprzu białego świeżo mielonego ,imbiru mielonego
- ok.2,5 l wody / lub bulionu warzywnego/
- mała pierś grillowana drobiowa
Warzywa: marchewki , ziemniaki , pietruszkę , selera , pora obieramy i kroimy w kostkę .
Na patelni dusimy powyższe warzywa,na maśle i odrobinie wody,do czasu zeszklenia.
Następnie wrzucamy do garnka z wodą/bulionem,gotujemy koło 10 minut na małym ogniu.
Dodajemy grillowaną pierś drobiową pokrojona na drobną kostkę,różyczki kalafiora i brokuła,oraz młodą fasolkę szparagową pokrojoną też na drobne kawałeczki oraz pęczak.
Następnie dodajemy ziele angielskie,liść laurowy.Gotujemy wszystko do miękkości,pod koniec doprawiamy przyprawami i posiekaną na drobno natką koperku lub pietruszki.