czwartek, 25 września 2014

jesienne przystawki w kolorze czerwieni....papryki duszone,faszerowane mielonym i warzywami































Jesień kojarzy się z przeplatanką kolorów, w których dominują pomarańcze, brązy, żółcie,  zielenie...ale też nie brakuje czerwieni.U nas w ogrodzie w tym kolorze dominują astry,pomidory.... i jesienna odmiana malinówek. A w kuchni dzisiaj w kolorze czerwieni faszerowane papryki, a jak papryki to i wspomnienie jesiennego pobytu w Budapeszcie, gdzie paprykowy, ostry smak ...dominuje na każdym kroku. U mnie wersja bardziej łagodna, ale to już sprawa gustu po prostu... Zapraszam na faszerowane papryki.

jesienne przystawki w kolorze czerwieni....
papryki duszone,faszerowane mielonym i warzywami


składniki:


  • 2 duże papryki czerwone o regularnym kształcie
  • woreczek ryżu /pęczaku
  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub drobiowego)
  • pomidor 
  • 4-5 pieczarek
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz kolorowy
  • gotowa przyprawa:suszone pomidory+czosnek+bazylia
  • bulion -pół litra


wykonanie:

Ryż/pęczak/ gotujemy w lekko osolonej wodzie ok.10 minut (ma być niedogotowany).

Podsmażamy cebulę posiekana na drobno,na łyżce oliwy/oleju , dodajemy mięso mielone,kolejno pieczarki w plastrach,pomidora w plastrach, na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Podsmażone mięso z warzywami studzimy, i łączymy z ryżem/pęczakiem. 
Wszystko doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem.

No i szykujemy nasze pojemniki z papryki, odcinamy końcówkę papryki i pozostawiamy ją, aby przykryć po napełnieniu farszem. Ważna rzecz - nie odcinamy zbyt dużego fragmentu. 

Papryki wypełniamy dokładnie farszem, ale delikatnie,posypujemy przyprawą z suszonych pomidorów,czosnku, i bazylii,nakładamy im "czapeczkę". 
Przygotowane farszem papryki układamy w wysokim garnku. Wlewamy bulion (papryki do połowy mogą być w wodzie).Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy do miękkości koło pół godzinki. Woda odparuje, a wywar z powodzeniem można użyć - po zagęszczeniu - jako sos. 

Kto woli, może ułożyć swoje papryki w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika. Po ok. 40 minutach są gotowe. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).