Jesień kojarzy się z przeplatanką kolorów, w których dominują pomarańcze, brązy, żółcie, zielenie...ale też nie brakuje czerwieni.U nas w ogrodzie w tym kolorze dominują astry,pomidory.... i jesienna odmiana malinówek. A w kuchni dzisiaj w kolorze czerwieni faszerowane papryki, a jak papryki to i wspomnienie jesiennego pobytu w Budapeszcie, gdzie paprykowy, ostry smak ...dominuje na każdym kroku. U mnie wersja bardziej łagodna, ale to już sprawa gustu po prostu... Zapraszam na faszerowane papryki.
jesienne przystawki w kolorze czerwieni....
papryki duszone,faszerowane mielonym i warzywami
składniki:
- 2 duże papryki czerwone o regularnym kształcie
- woreczek ryżu /pęczaku
- 500 g mięsa mielonego (wołowego lub drobiowego)
- pomidor
- 4-5 pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy do smaku: sól i pieprz kolorowy
- gotowa przyprawa:suszone pomidory+czosnek+bazylia
- bulion -pół litra
wykonanie:
Ryż/pęczak/ gotujemy w lekko osolonej wodzie ok.10 minut (ma być niedogotowany).
Podsmażamy cebulę posiekana na drobno,na łyżce oliwy/oleju , dodajemy mięso mielone,kolejno pieczarki w plastrach,pomidora w plastrach, na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Podsmażone mięso z warzywami studzimy, i łączymy z ryżem/pęczakiem.
Wszystko doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem.
No i szykujemy nasze pojemniki z papryki, odcinamy końcówkę papryki i pozostawiamy ją, aby przykryć po napełnieniu farszem. Ważna rzecz - nie odcinamy zbyt dużego fragmentu.
Papryki wypełniamy dokładnie farszem, ale delikatnie,posypujemy przyprawą z suszonych pomidorów,czosnku, i bazylii,nakładamy im "czapeczkę".
Przygotowane farszem papryki układamy w wysokim garnku. Wlewamy bulion (papryki do połowy mogą być w wodzie).Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy do miękkości koło pół godzinki. Woda odparuje, a wywar z powodzeniem można użyć - po zagęszczeniu - jako sos.
Kto woli, może ułożyć swoje papryki w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika. Po ok. 40 minutach są gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).