wtorek, 23 grudnia 2014

błyskawiczny barszcz ze śmietaną i majerankiem







Są sposoby przygotowywania zupy , których wykonanie wydaje się być tak banalne, że zastanawiamy się czy nie jest to pójście na łatwiznę i czy jest sens prezentowania ich na blogu. Ale zostałam poproszona przez koleżankę o tą publikację, zatem na jej życzenie....dziękując jednocześnie siostrze za przetworzone słoiczki z buraczkami , bo w zabieganej codzienności są wybawieniem w przygotowaniu szybkiego obiadu, w formie ciepłego posiłku.... szczególnie kiedy w sezonie zimowym dzień jest taki krótki. Do kolacji wigilijnej podajemy czysty barszcz, ale na co dzień lubimy wersję barszczu ukraińskiego z dodatkami. A ten taki właśnie jest....dodatkowo można dodać fasolę,a dla tych którzy nie mogą obyć się bez mięsa można stworzyć wersję bardziej tłustą. Ja jednak najbardziej lubię ta wersję wegetariańską , z dodatkiem ziemniaków w formie puree.


błyskawiczny barszcz ...ze śmietaną i majerankiem
                     
 składniki:

wykonanie:


Barszcz podgrzewamy w garnku,dodajemy buraczki konserwowe ze słoika wg upodobania:z czosnkiem,papryką lub kapustą,pozostawiamy na małym ogniu do zagotowania .
Uwaga:Zamiast barszczu w kartonie,można uzyć też gotowego koncentratu i dodać ilość wody/bulionu wg zalecenia producenta.

Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem.

Podajemy barszcz z ziemniakami ,kapuśniaczkami lub makaronem.Lubię też z dodatkiem czerwonej fasoli.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).