Lubimy kremy za to, że nadają warzywom całkiem nowego smaku i lekkości, a miksy warzywne,w zależności od doprawienia nabierają dodatkowo wyrazistego charakteru.
Czy marchewka nadaje się do tego?
A czy istnieje w naszych kuchniach bardziej uniwersalne warzywo, niż marchewka?.
Po upieczeniu wielu ciast i muffinek marchewkowych, budyniach z jej udziałem, pastach do grzankowych kanapek,wypiciu sporej ilości soków marchewkowych w stylu Kubusiowego począwszy , zjedzeniu wielu surówek z dodatkiem marchewki , i częstym niedzielnym rosołem w rodzinnej tradycji, w którym też marchewki zabraknąć nie może....mogę powiedzieć, że marchewka jest królową warzyw w naszej kuchni.
Zatem dzisiaj krem marchewkowy z przebijającym w tle wyrazistym imbirem i curry indyjską, dopełniony śmietanką kokosową i szczyptą miodu....
krem marchewkowy....z kokosową nutą
Czosnek i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na oleju kokosowym,w garnku z grubym dnem.
Następnie dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę,liść laurowy(przed zalaniem bulionem go wyjmujemy),podsmażamy do zarumienienia.
Zalewamy podsmażone warzywa bulionem,w takiej ilości by były przykryte i gotujemy do miękkości.
Blendujemy wszystko, dodając smietankę kokosową,doprawiamy przyprawami, sokiem z pomarańczy,dodajemy odrobinę kurkumy, aby wzmocnić kolor zupy.
Na koniec dodajemy miód.
Krem podajemy z płatkami kokosowymi, lub ulubionymi prażonymi nasionami np. słonecznikiem.
Czy marchewka nadaje się do tego?
A czy istnieje w naszych kuchniach bardziej uniwersalne warzywo, niż marchewka?.
Po upieczeniu wielu ciast i muffinek marchewkowych, budyniach z jej udziałem, pastach do grzankowych kanapek,wypiciu sporej ilości soków marchewkowych w stylu Kubusiowego począwszy , zjedzeniu wielu surówek z dodatkiem marchewki , i częstym niedzielnym rosołem w rodzinnej tradycji, w którym też marchewki zabraknąć nie może....mogę powiedzieć, że marchewka jest królową warzyw w naszej kuchni.
Zatem dzisiaj krem marchewkowy z przebijającym w tle wyrazistym imbirem i curry indyjską, dopełniony śmietanką kokosową i szczyptą miodu....
krem marchewkowy....z kokosową nutą
składniki : na 3-4 osoby
- ok.1,5 kg marchewek
- duża cebula czosnkowa
- duża pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju kokosowego
- ok.litra bulionu warzywnego
- przyprawy: szczypta imbiru,kurkumy,mieszanki curry indyjskiej
- łyżka miodu jasnego
- sok z połowy pomarańczy
- liść laurowy
- puszka mleka kokosowego (200 ml kokosowej śmietanki )* Na kokosową śmietankę potrzebujemy puszkę kokosowego mleka. Po otwarciu odlewamy płyn/mleko z puszki, a to co gęste ubijamy mikserem na śmietankę. Pozostały płyn/mleko z powodzeniem możemy wykorzystać do smoothie.
Czosnek i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na oleju kokosowym,w garnku z grubym dnem.
Następnie dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę,liść laurowy(przed zalaniem bulionem go wyjmujemy),podsmażamy do zarumienienia.
Zalewamy podsmażone warzywa bulionem,w takiej ilości by były przykryte i gotujemy do miękkości.
Blendujemy wszystko, dodając smietankę kokosową,doprawiamy przyprawami, sokiem z pomarańczy,dodajemy odrobinę kurkumy, aby wzmocnić kolor zupy.
Na koniec dodajemy miód.
Krem podajemy z płatkami kokosowymi, lub ulubionymi prażonymi nasionami np. słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).