sobota, 21 lutego 2015

krem z kalafiora z kokosową śmietanką

Zupa kremowa… cieszy się u nas zawsze powodzeniem. Lubimy kremy za to, że nadają warzywom całkiem nowego smaku i lekkości, a w zależności od rodzaju doprawienia wyrazistego charakteru. Propozycja zupy kremowej z kalafiora z kokosową śmietanką podbiła moje serce odwiedzając kulinarne blogi, i w końcu zatrzymałam sie na dłużej u CODOJEDZENIA.PL. Spodobało mi się takie mix połączenie europejskich warzyw z azjatycką nutą śnieżnego kokosu. Pyszna zupa,z pysznymi dodatkami,jakie kto lubi najbardziej...z dekoracją od serca.U mnie z niewielką modyfikacją oryginłu. Krem na fotce podany z mixem ziaren, ale ciekawie też smakował z płatkami kokosowymi i orzechami.W oryginale propozycja z quinoa i cytryną. Osobiście białe kremy lubie też doprawić szczyptą imbiru w przyprawie....prosto, ale z klasą....wypróbujcie sami ;).

krem z kalafiora 

                      .....  z kokosową śmietanką

składniki: u nas dla 3 osób 

  • 1 kalafior, 350 g
  • 1 seler, 150 g
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli czosnkowej
  • ½ l warzywnego bulionu
  • 1-2 łyżki kokosowego oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta imbiru,curry
  • 200 ml kokosowej śmietanki *
Na kokosową śmietankę potrzebujemy puszkę kokosowego mleka. Po otwarciu odlewamy płyn/mleko z puszki, a to co gęste ubijamy mikserem na śmietankę. Pozostały płyn/mleko z powodzeniem możemy wykorzystać do smoothie.
dodatkowo:
  • garść:mixu ziaren lub ugotowanej kolorowej quinoa lub gotowych grzanek/ptysiów
  • świeże zioła do dekoracji,u mnie też serduszka z ugotowanego makaronu
wykonanie:

Kalafiora dzielimy na różyczki. Selera obieramy i kroimy w kostkę,podobnie cebulę i czosnek.

Warzywa  podsmażamy na kokosowym oleju,na rozgrzanej patelni.

Następnie przekładamy warzywa podsmażone do głębszego garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez 20 minut ,aż będą miękkie.

Zupę  blendujemy w naczyniu na gładki krem,pod koniec dodajemy kokosa z puszki, przelewamy spowrotem do garnka,doprawiamy do smaku przyprawami.

Podajemy na ciepło,z ulubionymi dodatkami,dekorujemy świeżymi ziołami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).