poniedziałek, 16 marca 2015

deser kokosowy z owocami leśnymi













Błyskawiczny deser, który umili niejedno popołudnie,także tym,którzy szukają pomysłu fit....Bowiem gęsty krem kokosowy, wbrew pozorom nie jest zbyt słodki, a jego kremowa konsystencja niemal rozpływa się w ustach. 
Jest jednym z podstawowych składników kuchni tajskiej, i doskonale pasuje do dań zarówno na słodko, ale także do zup np. kalafiorowej czy kremu marchewkowego.
Dzisiaj w połączeniu z owocami lasu, których bogactwo przetworzone w słoiczkach gości w naszej spiżarni i zamrażalce całorocznie.



deser kokosowy z owocami leśnymi


składniki na dwie  porcje:

  • 2 małe puszki mleczka kokosowego
  • garść mrożonych jagód
  • jeden dojrzały banan
  • łyżka cukru waniliowego lub syropu z agawy
  • przetworzone maliny w słoiczku z domowej spiżarni


przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz malin w syropie) zmiksować w blenderze, przelać do szklanek ,schłodzić w lodówce.Przed podaniem udekorować malinami w syropie.




1 komentarz:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).