poniedziałek, 16 marca 2015

sałatka wiosenna z kapusty pekińskiej z oliwkami











Sałatki z kapusty są u nas, oprócz konserwowych buraczków, najczęstszą przystawką do obiadu w sezonie jesienno-zimowym. Bliżej lata bowiem królować będzie ogródkowa sałata. Tymczasem dzisiaj propozycja sałatki z kapusty pekińskiej z klimatami wiosny na talerzu, czyli dodatkiem papryki, zielonego ogórka , pora, zieleniny i czarnych oliwek. Doprawiona  sosem winegret i szczyptą curry indyjskiej....i gotowe.


sałatka wiosenna z kapusty pekińskiej z oliwkami

składniki:



  • pół kapusty pekińskiej 
  • papryka duża czerwona
  • ogórek zielony
  • pół małego pora
  • 2 garści oliwek czarnych
  • pęczek świeżego koperku lub pietruszki
  • szczypta curry indyjskiej
sos winegret:

składniki:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 1 czubata łyżeczka miodu (można pominąć)
wykonanie:


Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. W małym słoiczku ( szczelnie zamkniętym)   wstrząsamy wszystkie składniki, przez kilka minut, aż całość dokładnie się połączy. 


wykonanie sałatki:

Kapustę pekińską szatkujemy na drobno,przerzucamy do miski.Pora ,ogórka, paprykę bez gniazd nasiennych, zieleninę,kroimy na drobno,dodajemy do kapusty.Oliwki odcedzamy z wody,dodajemy w całości do pozostałych składników.


Wszystko polewamy sosem winegret,na koniec dodajemy szczyptę curry indyjskiej.

Gotową sałatkę przed podaniem można schłodzić w lodówce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).