Błyskawiczny deser, który umili niejedno popołudnie,także tym,którzy szukają pomysłu fit....Bowiem gęsty krem kokosowy, wbrew pozorom nie jest zbyt słodki, a jego kremowa konsystencja niemal rozpływa się w ustach.
Jest jednym z podstawowych składników kuchni tajskiej, i doskonale pasuje do dań zarówno na słodko, ale także do zup np. kalafiorowej czy kremu marchewkowego.
Dzisiaj w połączeniu z owocami lasu, których bogactwo przetworzone w słoiczkach gości w naszej spiżarni i zamrażalce całorocznie.
deser kokosowy z owocami leśnymi
składniki na dwie porcje:
- 2 małe puszki mleczka kokosowego
- garść mrożonych jagód
- jeden dojrzały banan
- łyżka cukru waniliowego lub syropu z agawy
- przetworzone maliny w słoiczku z domowej spiżarni
przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz malin w syropie) zmiksować w blenderze, przelać do szklanek ,schłodzić w lodówce.Przed podaniem udekorować malinami w syropie.
mleko kokosowe jest świetne!! jestem duzym zwolennikiem:)
OdpowiedzUsuń