Sałatki z kapusty są u nas, oprócz konserwowych buraczków, najczęstszą przystawką do obiadu w sezonie jesienno-zimowym. Bliżej lata bowiem królować będzie ogródkowa sałata. Tymczasem dzisiaj propozycja sałatki z kapusty pekińskiej z klimatami wiosny na talerzu, czyli dodatkiem papryki, zielonego ogórka , pora, zieleniny i czarnych oliwek. Doprawiona sosem winegret i szczyptą curry indyjskiej....i gotowe.
sałatka wiosenna z kapusty pekińskiej z oliwkami
składniki:
- pół kapusty pekińskiej
- papryka duża czerwona
- ogórek zielony
- pół małego pora
- 2 garści oliwek czarnych
- pęczek świeżego koperku lub pietruszki
- szczypta curry indyjskiej
składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 czubata łyżeczka miodu (można pominąć)
Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. W małym słoiczku ( szczelnie zamkniętym) wstrząsamy wszystkie składniki, przez kilka minut, aż całość dokładnie się połączy.
wykonanie sałatki:
Kapustę pekińską szatkujemy na drobno,przerzucamy do miski.Pora ,ogórka, paprykę bez gniazd nasiennych, zieleninę,kroimy na drobno,dodajemy do kapusty.Oliwki odcedzamy z wody,dodajemy w całości do pozostałych składników.
Wszystko polewamy sosem winegret,na koniec dodajemy szczyptę curry indyjskiej.
Gotową sałatkę przed podaniem można schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).