czwartek, 24 września 2015

dżem brzoskwiniowo-gruszkowy....z kardamonem i galaretką na żelfixie



Błyskawiczny dżem, o konsystencji musu bardziej,ze zmiksowanymi owocami,jednodniowy.Z owoców dobrze dojrzałych,które same w sobie zawierają wystarczającą słodycz. Zatem jedynie dosłodzony galaretką brzoskwiniową i doprawiony kardamonem.Dodałam również żelfix = (naturalna pektyna owocowa nadająca odpowiednią konsystencję przetworom, a krótki czas gotowania pozwala zachować większość witamin i piękny kolor,ma również zapobiegać pleśnieniu przetworów. )

dżem brzoskwiniowo-gruszkowy....
                              z kardamonem i galaretką na żelfixie.
składniki:
  • 1/2 kg brzoskwiń po wypestkowaniu
  • 1/2 kg  gruszek bez gniazd nasiennych
  • 2 galaretki brzoskiniowe lub gruszkowe
  • 1 opakowanie żelfixu (na kilogram owoców)
  • łyżeczka kardamonu

wykonanie:
Brzoskwinie sparzyć (kupne, bo z sadu dobrze dojrzałe tego nie potrzebują) ,następnie przełożyć je do lodowatej wody, po chwili osuszyć, obrać ze skórki, wypestkować i pokroić na plasterki.
Gruszki umyć,obrać ze skórki,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,pokroić na plasterki.


Następnie owoce zagotować w garnku z szerokim dnem , i utrzymać na minimalnym podgrzewaniu, ok. pół godziny. Jeszcze ciepłe zmiksować na mus.Ponownie przełożyć do garnka, dodać żelfix, galaretkę, pogotować wszystko 2-3 minuty, na koniec dodać kardamon.

Gotowe zapasteryzować -do dłuższego przechowywania.

Brzoskwinie można połączyć również z jabłkami.....a jesienią jeszcze koniecznie zaistnieć w kuchni muszą powidła węgierkowe...i pięknie tego roku obrodziła leszczyna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).