Błyskawiczny dżem, o konsystencji musu bardziej,ze zmiksowanymi owocami,jednodniowy.Z owoców dobrze dojrzałych,które same w sobie zawierają wystarczającą słodycz. Zatem jedynie dosłodzony galaretką brzoskwiniową i doprawiony kardamonem.Dodałam również żelfix = (naturalna pektyna owocowa nadająca odpowiednią konsystencję przetworom, a krótki czas gotowania pozwala zachować większość witamin i piękny kolor,ma również zapobiegać pleśnieniu przetworów. )
dżem brzoskwiniowo-gruszkowy....
z kardamonem i galaretką na żelfixie.
składniki:
- 1/2 kg brzoskwiń po wypestkowaniu
- 1/2 kg gruszek bez gniazd nasiennych
- 2 galaretki brzoskiniowe lub gruszkowe
- 1 opakowanie żelfixu (na kilogram owoców)
- łyżeczka kardamonu
wykonanie:
Brzoskwinie sparzyć (kupne, bo z sadu dobrze dojrzałe tego nie potrzebują) ,następnie przełożyć je do lodowatej wody, po chwili osuszyć, obrać ze skórki, wypestkować i pokroić na plasterki.
Gruszki umyć,obrać ze skórki,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,pokroić na plasterki.
Następnie owoce zagotować w garnku z szerokim dnem , i utrzymać na minimalnym podgrzewaniu, ok. pół godziny. Jeszcze ciepłe zmiksować na mus.Ponownie przełożyć do garnka, dodać żelfix, galaretkę, pogotować wszystko 2-3 minuty, na koniec dodać kardamon.
Brzoskwinie można połączyć również z jabłkami.....a jesienią jeszcze koniecznie zaistnieć w kuchni muszą powidła węgierkowe...i pięknie tego roku obrodziła leszczyna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).