wtorek, 15 września 2015

dynia pieczona.....z ziołami prowansalskimi i przyprawami.
















Dzisiaj pomysł na pieczoną dynię z piekarnika. Przepis jest prosty i szybki ....
Na blogach najczęściej spotykam ten przepis z zaleceniem by była to dynia hokkaido,bo ma ładny kolor i delikatną  skórkę, ale dzisiaj akurat jej nie miałam a też wyszła całkiem smaczna przekąska.







dynia pieczona.....
            z ziołami prowansalskimi i przyprawami



składniki :



  • duży kawałek dyni wg uznania
  • oliwa z oliwek (do gotowania i smażenia)
  • sól ,curry indyjskie,pieprz kolorowy

  • zioła prowansalskie






przygotowanie:



Dynię myjemy, kroimy na pół lub ćwiartki,gdy jest większa, usuwamy pestki. Następnie kroimy w podłużne plastry ,przypominające frytki,ale u mnie zdecydowanie grubsze (ok.2-3 cm).

Układamy na blaszce przetartej oliwą i wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy ułożone kawałki dyni oliwą, posypujemy przyprawami do smaku i suszonymi ziołami prowansalskimi .Pieczenie w oliwie i z przyprawami dodatkowo wydobywa z dyni pikantno-słodki smak. 

Pieczemy do miękkości w temperaturze 200 C przez ok. 10-15 minut ,grzałka góra-dół.Kto woli zarumienione,ostatnie 2-3 minuty na termobiegu. 


Gotową dynię podajemy w formie przekąski lub jako warzywny dodatek do dań obiadowych.



2 komentarze:

  1. dynia to moje ulubione warzywo, ale właśnie pieczoną lubie najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się....chociaż kremy dyniowe dobrze doprawione ,też są godne polecenia.

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).