czwartek, 13 października 2011

chlebki z sezamem

Składniki :
(na dwie małe keksówki lub jedną dużą).
  • szklanka zakwasu aktywnego,z dnia poprzedniego
  • pół kilograma mąki pełnoziarnistej pszennej Lubelli
  • pół litra ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • łyżka płaska soli
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • pół szklanki sezamu prażonego,na teflonowej patelni
Wykonanie:
  1. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody,drugą zostawić do ciasta.
  2. Mąkę przesiać,dodać zaczyn ,rozpuszczone drożdże,sól,cukier,sezamu(trochę zostawić do posypania na wierzch),wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
  3. Na koniec dodawać stopniowo pozostałą szklankę wody,w zależności od gęstości ciasta,tak by była konsystencja gęstej śmietany.
  4. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia na dobrą godzinę,w temp.pokojowej.
  5. Następnie odgazowuję ciasto (mokrą łopatką),ponownie wyrabiam,przekładam do keksówek,natłuszczonych i posypanych mąką lub otrębami,lub wyłożonych papierem do pieczenia.
  6. Na wierzch posypuję chleby sezamem,skrapiam ciasto (przed posypaniem sezamu,i po).
  7. Pieczenie chlebków przez 10 minut w temp 230 stopni,potem 200-180 stopni przez kolejne 40 minut.
  8. Ja pod koniec smażenia przełożyłam chlebki na kratkę,i tak też po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia.
  9. Gotowe chlebki,po uderzeniu od spodu mają głuchy odgłos.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).