Składniki :
(na dwie małe keksówki lub jedną dużą).
(na dwie małe keksówki lub jedną dużą).
- szklanka zakwasu aktywnego,z dnia poprzedniego
- pół kilograma mąki pełnoziarnistej pszennej Lubelli
- pół litra ciepłej wody
- 25 g drożdży
- łyżka płaska soli
- łyżeczka cukru trzcinowego
- pół szklanki sezamu prażonego,na teflonowej patelni
- Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody,drugą zostawić do ciasta.
- Mąkę przesiać,dodać zaczyn ,rozpuszczone drożdże,sól,cukier,sezamu(trochę zostawić do posypania na wierzch),wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
- Na koniec dodawać stopniowo pozostałą szklankę wody,w zależności od gęstości ciasta,tak by była konsystencja gęstej śmietany.
- Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia na dobrą godzinę,w temp.pokojowej.
- Następnie odgazowuję ciasto (mokrą łopatką),ponownie wyrabiam,przekładam do keksówek,natłuszczonych i posypanych mąką lub otrębami,lub wyłożonych papierem do pieczenia.
- Na wierzch posypuję chleby sezamem,skrapiam ciasto (przed posypaniem sezamu,i po).
- Pieczenie chlebków przez 10 minut w temp 230 stopni,potem 200-180 stopni przez kolejne 40 minut.
- Ja pod koniec smażenia przełożyłam chlebki na kratkę,i tak też po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia.
- Gotowe chlebki,po uderzeniu od spodu mają głuchy odgłos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).