Składniki na 4 deserki:
- cztery sztuki gotowych wafli-miseczek dużych
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- pół serka maskarpone (125g)
- galaretka o smaku cytrynowym
- 2 łyżki pomarańczowej marmolady
- garść wiórek kokosowych
- mała paczuszka m&m'sów
- pół litra mleka
- pół szklanki wrzątku
- Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzątku,wymieszać,pozostawić do schłodzenia.
- Budyń ugotować na mleku (ja dałam podwójną porcję budyniu/pół litra mleka),następnie schłodzić.
- Do schłodzonego budyniu dodajemy serek maskarpone,wiórki,marmoladę,wszystko miksujemy mikserem,by zrobiła się konsystencja gęstego budyniu.
- Przekładamy gotową masę,do wafelkowych salaterek,wkładamy do lodówki do schłodzenia.
- Kiedy galaretka zaczyna tężeć polewamy nią deserki,z wierzchu dekorujemy m&m'sami,wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
- Jeżeli nie chcemy,by cukierki puściły barwnik,dekorujemy nimi deserki bezpośrednio przed podaniem,lub gdy galaretka dobrze stężeje.No i oczywiście,co bardzo istotne,by wafelek nie stracił kruchości,masa budyniowo-serowa musi być dobrze zwarta,przed wypełnieniem wafelków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).