Składniki:
Wkonanie: Tu opracowany sposób na przygotowanie szparagów.
Szparagi zielone nie obieramy,tylko obcinamy z wierzchu "łuski".
Gotujemy na stojąco, zanurzone w osolonej wodzie ,z odrobiną cukru,na 3/4 (tak by główki szparagów nie były zanurzone w wodzie), do miękkości ok. 15 -20minut.
Główki szparagów,zostaną ugotowane pod wpływem wytworzonej pary podczas gotowania wody.
Ugotowane szparagi przetrzeć przez gęste sito lub zmiksować blenderem ,główki możemy pozostawić do dekoracji zupy-kremu,dodajemy do ciepłego przecieru szparagowego masło.
Do gotowego bulionu warzywnego lub drobiowego,dodajemy przetarte szparagi (ilość bulionu uzależniona od tego jaka gęstość zupy lubimy),doprawiamy do smaku,dekorujemy wiórkami żółtego sera,lub dodajemy do ciepłej zupy serek homogenizowany ,dekorujemy po wierzchu keksem śmietany,zieleniną,główkami szparagów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).