sobota, 23 czerwca 2012

muffinki z musem truskawkowym

  • Składniki suche:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki cukru

  • Składniki mokre:
  • 3 jajka (1 białko zostawiamy na lukier)
  • pół szklanki maślanki
  • pół szklanki oliwy
  • pół szklanki musu truskawkowego
Dodatkowo:
kilka dorodnych truskawek oraz białko+cukier puder=lukier biały TU
Wykonanie:

Składniki suche łączymy z sobą,czyli :przesianą makę,proszek do pieczenia i sodę,mieszamy wszystkie razem.

Następnie składniki mokre:jajka ubijamy z cukrem,dodajemy maślankę+mus truskawkowy+oliwę

Składniki mokre dodajemy do suchych,miksujemy wszystko razem.

Nastawiamy piekarnik na 180-200 stopni.

Wypełniamy muffinki na 3/4 wysokości ciastem,ja dałam jeszcze po kawałeczku truskawki do środka.

Pieczemy ok.pół godziny w nagrzanym piekarniku.

Gotowe muffinki,po upieczeniu lukrujemy i ozdabiamy pokrojonymi truskawkami w plasterkach.

2 komentarze:

  1. witam, czy można zamiast oliwy użyć olej lub roztopione masło?

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).