- Składniki suche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 1/3 szklanki cukru
- Składniki mokre:
- 3 jajka (1 białko zostawiamy na lukier)
- pół szklanki maślanki
- pół szklanki oliwy
- pół szklanki musu truskawkowego
kilka dorodnych truskawek oraz białko+cukier puder=lukier biały TU
Wykonanie:
Składniki suche łączymy z sobą,czyli :przesianą makę,proszek do pieczenia i sodę,mieszamy wszystkie razem.
Następnie składniki mokre:jajka ubijamy z cukrem,dodajemy maślankę+mus truskawkowy+oliwę
Składniki mokre dodajemy do suchych,miksujemy wszystko razem.
Nastawiamy piekarnik na 180-200 stopni.
Wypełniamy muffinki na 3/4 wysokości ciastem,ja dałam jeszcze po kawałeczku truskawki do środka.
Pieczemy ok.pół godziny w nagrzanym piekarniku.
Gotowe muffinki,po upieczeniu lukrujemy i ozdabiamy pokrojonymi truskawkami w plasterkach.
witam, czy można zamiast oliwy użyć olej lub roztopione masło?
OdpowiedzUsuńTak można użyć dowolnego tłuszczu.
Usuń