czwartek, 1 września 2011

zupa dyniowa...z gruszką


W naszej rodzinnej tradycji nie pamiętam przetworów dyniowych z miąższu dyni,ani zup-kremów.Wykorzystywało się ją głównie do suszenia pestek,do chrupania.Ale skoro tyle propozycji wokół,i urodzaj na dynię,postanowiłam skorzystać.Zatem dzisiaj zupa-krem z dyni (przepis  zaczerpnięty z reklamówki gazetowej : "jesień w galerii ..").


zupa dyniowa z gruszką ;)

składniki:

  • 750g dyni w plasterkach
  • 1 posiekana cebula
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 gruszka pokrojona w kostkę
  • 40g masła
  • 1 litr bulionu
  • sól,pieprz
  • sos sojowy ( pominęłam)
  • świeża pietruszka lub tymianek

wykonanie:

Cebulę zeszklić na maśle,dodać pokrojone na drobne kawałki:dynię,marchew,gruszkę i czosnek.
Dusić na wolnym ogniu 5 minut.
Wlać bulion oraz 2 szklanki wody,doprowadzić do wrzenia.
Gotować ok.30 minut.
Zmiksować i doprawić do smaku pieprzem.
Przelać do talerza i ozdobić świeżą pietruszką lub tymiankiem.

U nas do wszelkich zup kremowych robimy jeszcze grzanki.
Zamiast gruszki ,można dać do zupy też pomarańczę.



......................odgrzebuję stare fotki,kiedy dzieciaki radośnie pozowały do zdjęcia......bo teraz z trudem można kawalerkę doprosić....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...