Koleżanka poczęstowała nas w pracy murzynkiem,z przepisu,który poleciła "z głowy",jako błyskawiczny.Zatem postanowiłam wypróbować go dla moich gości,ubogacając ciasto w masę budyniową z jabłkami ,które akurat na czasie i przetworzone smakują doskonale.
Wykonanie:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki ciemnego cacao
- kostka margaryny (u mnie masło)
- pół szklanki cukru
- 4 jajka
- pół szklanki mleka
- Masa budyniowa wg tego przepisu,tylko rabarbar zastąpiłam jabłkami.
- opcjonalnie:czekolada +migdały do dekoracji
- odrobina masła i otrębów do przygotowania blachy,przed nałożeniem ciasta.
- oddzielamy białka i żółtka osobno,ubijamy z cukrem (pół szklanki cukru dzielimy po połowie).
- Masło zagotowujemy w garnku,dodajemy mleko i cacao,chłodzimy.
- Mąkę przesiewamy przez sito,dodajemy proszek do pieczenia.
- Suche składniki łączymy stopniowo z mokrymi,łączymy dokładnie,przekładamy na małą tortownicę,wysmarowaną tłuszczem,posypaną otrębami.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok.godziny.
- Gotowy murzynek,schłodzony,przekrawamy na pół,przekładamy masą budyniową,pozostawiamy w lodówce do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).