Jak zrobić cukier waniliowy?
Proporcje cukru do wanilii są kwestią indywidualną. Bo to zależy od tego, jaki mocny aromat waniliowy chcemy uzyskać. Ja akurat otrzymałam w prezencie dwie laski waniliowe,zatem postanowiłam wreszcie je wykorzystać praktycznie.
Składniki:
- 2 laski wanilii
- 200 g drobnego cukru białego
- słoiczek kamionkowy, ze szczelnie zamykaną pokrywką
Zawartość słoiczka można na bieżąco uzupełniać cukrem, który będzie pochłaniać aromat wanilii ,jak i samą wanilią,w ten sposób szybciej będzie gotowy do spożycia.
Aby utrzymać aromat na długo,należy jedynie dbać,by warunki przechowania takiego cukru
były spełnione,czyli by nie dostała się wilgoć,a słoiczek był szczelnie zamknięty na stałe.
A gotowy cukier waniliowy wykorzystujemy do:
- słodzenia kawy,kompotów
- przygotowania ciast i ciasteczek,babek i tortów
- wszelkich zupek mlecznych i deserów z bitą śmietaną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).