Sama specjalnie za białą czekoladą nie przepadam,ale kiedy trafiłam spontanicznie na bloga: rodzinka w kuchni ,urzekło mnie zdjęcie tego maślanego wyrobu. I postanowiłam zrobić go też ....dla rodzinki ;). Zmodyfikowałam nieco bakalie:u mnie skórki kandyzowane i migdały.Dałam też mniej cukru ,a całą białą czekoladę. Składniki:
Masło rozpuścić z wodą, zestawić z ognia, dodać cukier i cukier waniliowy. Odstawić do przestudzenia. Mleko pełne w proszku ,przesiać przez sito do głębokiej miski,dodać przestudzoną masę płynną z cukrem,bakalie-u mnie sparzone,sok z cytryny,wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę i płatki kukurydziane,mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Gotową masę maślaną z bakaliami,przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i studzimy kilka godzin w lodówce,najlepiej całą noc.Chyba,że nas czas goni,to na pół godzinki wrzucamy blok do zamrażalki. Gotowy blok kroimy na plastry.....smacznego Pracy niezbyt wiele,a efekt do kawusi zadowoli z pewnością niejednego smakosza czekoladowych smaków i świątecznego stołu ;). I chociaż dla mnie smak czekolady,to głównie ciemna barwa-gorzkiej czekolady,to myślę,że na świątecznym stole nie zabraknie też tego bloku...dla odmiany,dla wiosennej świeżości lekkich wielkanocnych smaków:maślanych,waniliowych,bakaliowych.....jako alternatywa dla keksowych wypieków. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie,pod hasłem przepisów wielkanocnych. Akcja wegetariańska....zatem polecam do niej biały blok ;) Dla smakoszy bloków czekoladopodobnych-inne propozycje : ) |
pysznie wygląda, robiłam kiedyś bloch ale z ciemnej czekolady:)
OdpowiedzUsuńNo fakt,u mnie też przeważają w praktyce ciemne czekolady,ale czasem warto spróbować coś innego....polecam i pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńCo za świetny pomysł Basiu! Musze koniecznie kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, u nas akurat wszyscy lubią białą czekoladę, dziękuję za dodanie przepisu, do mojego konkursu :-)
OdpowiedzUsuńA co z sokiem z cytryny? Dodac do calosci?
OdpowiedzUsuńMożna dodać do przestudzonej masy płynnej lub pod koniec,do całości- jak napisałaś,lub z bakaliami,czasem sok pomijam.Tu nie mam stałej zasady łączenia składników.
UsuńTylko płatki i czekoladę ważne by dać na koniec,wtedy blok zachowa kruchość.