Składniki
- fasola biała ok.pół kilograma
- 1-2 kiełbaski wg upodobania
- plaster boczku wędzonego
- cebula
- słoiczek przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki pikantnego keczupu
- łyżka gęstej śmietany
- przyprawy:sól , pieprz,carry,czosnek niedźwiedzi
- 2-3 łyżki oliwy do smażenia
Przygotowanie:
Fasolę namaczamy ,najlepiej na noc,odsączamy. Gotujemy w świeżej wodzie (nie solonej) koło godziny,taka ilość wody,by fasola była przykryta.Czasem używam też gotowej fasoli z puszki,wtedy tylko odsączam z wody.
Kiełbasę z boczkiem smażymy na rozgrzanym oleju,dodajemy posiekaną na drobno cebulę.
Wszystko (ugotowaną fasolę,kiełbaskę z boczkiem i cebulą), wrzucamy do garnka,zalewamy wodą dusimy na małym ogniu.
Przygotowujemy sos:szklanka zimnej wody+łyżka skrobi ,mieszamy dokładnie,dodajemy koncentrat pomidorowy,keczup,łyżkę gęstej śmietany,przyprawy.
Wszystko składniki łączymy z sosem,pozostawiamy na ogniu do zagotowania i gotowe.
Fasolkę po bretońsku podajemy na ciepło, ze świeżym chlebkiem....smacznego.
mmm, smacznie, rozgrzewająco, aromatycznie
OdpowiedzUsuń