sobota, 8 czerwca 2013

deserek budyniowo-frużelinowy



Dzisiaj pomysł na lekki deserek budyniowo-frużelinowy....o moim ulubionym wiśniowym smaku,ale też do tego deseru mogą być maliny,czereśnie,truskawki....co kto woli....
Ograniczyłam ilość cukru,bo lubię wyczuwalny kwaskowaty smak wiśni ,zatem słodki smak deseru niech każdy dopasuje do własnych upodobań.Deser dodatkowo można wzbogacić bitą śmietaną lub słodkim jogurtem naturalnym.Ja też dodałam odrobinę gotowej galaretki czerwonej....dla uzyskania stężałej konsystencji deseru.

Składniki: na trzy pucharki ;)

Warstwa biała:
  • budyń waniliowy (u mnie bez cukru)
  • 3 łyżki kaszki manny błyskawicznej
  • 2 i pół szklanki mleka
  • łyżka cukru waniliowego
  • opcjonalnie:łyżka masła
Wykonanie:

Mleko zagotowujemy-2 szklanki.
W połowie szklanki rozpuszczamy budyń z cukrem waniliowym+3 łyżkami kaszki manny.
Dodajemy do zagotowanego mleka, i stale mieszając ,pozostawiamy na minimalnym grzaniu do zabulgotania.
Ciepły jeszcze budyń miksujemy z łyżką masła.
Wlewamy do pucharków,pozostawiamy do przestudzenia.

Warstwa czerwona-frużelina wiśniowa....
pomysł na frużelinę domową -klik ,można też kupić gotową frużelinę w puszce za ok.10 zł 

Składniki:  
  • wiśnie bez pestek (poza sezonem mogą być mrożone) - 1/2 kg
  • cukier - ok. szklanki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki+zimna woda -3 łyżki
  • żelatyna -  3 łyżeczki +odrobina wrzątku do rozpuszczenia
  • dodatkowo: 1 czerwona galaretka

Wykonanie: 

Podgrzewać w garnuszku wiśnie wraz z cukrem, do momentu aż cukier się rozpuści ,ale nie dopuścić do zagotowania .
Rozpuścić w 3 łyżkach wody mąkę ziemniaczaną.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku.
Do wiśni dodać rozpuszczoną mąkę i żelatynę, chwilę jeszcze podgrzewać,stale mieszając,do uzyskania kisielowej konsystencji.
Po przestudzeniu frużelina zachowuje żelową konsystencję.Idealnie nadaje się do deserów.
Ja do pełnego wypełnienia pucharków i uzyskania stężałej konsystencji deseru ,dodałam po trochę gotowej galaretki czerwonej. Trzeba tylko uważać dodając ją do kwaskowatych owoców,by lekko stężała,bo w przeciwnym razie trudniej i dłużej gęstnieje,warto też ją rozpuścić w mniejszej ilości wody niż zaleca przepis na opakowaniu (u mnie w połowie wody).


Zastosowanie  frużeliny:


  • do ciast francuskich, półfrancuskich i kruchych,
  • dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany ,
  • dodatek do dań z:makaronu, pierogów, ryżu, naleśników.




Inne budyniowe pomysły:

2 komentarze:

  1. Mój domowy łasuch właśnie mówił o wiśniach... :) Świetny pomysł :) Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon wiśniowo-czereśniowy zawitał,zatem warto korzystać ;).
      Pozdrawiam i polecam,deserek leciutki jak piórko ;).

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).