niedziela, 2 czerwca 2013

puuding z kaszy manny....bez dodatku skrobi


Puddingi-budynie,ostatnio często goszczą w mojej kuchni,bo są alternatywą dla śniadaniowych kanapek,jak i deseru na podwieczorek,albo lekką kolację...
A jak wiadomo ,kasze są pożywnym składnikiem dla zaspokojenia głodu- na dłuższą chwilę,dlatego w codziennym zabieganiu warto po nie sięgać.
W połączeniu z owocami sezonowymi jak i warzywami typu :marchewka,rabarbar,są smacznym daniem,dlatego chyba szczególnie nie trzeba zachęcać do wypróbowania tego przepisu budyniowych smakoszy.... ;).  




Składniki....na dwie duże szklanki
  • pół litra mleka
  • 6 łyżek kaszki manny błyskawicznej
  • 2 banany
  • mała pomarańcza
  • 2 łyżki syropu z agawy lub cukru
  • łyżka delikatnego masełka
  • dodatkowo:szczypta cynamonu,szczypta imbiru,szczypta cukru pudru
Wykonanie:

Mleko zagotowujemy w rondelku,dodajemy 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej, dobrze mieszając pozostawiamy do "zabulgotania",odstawiamy z ognia ,pozostawiamy na minutę-dwie od  czasu do czasu mieszając.Nawet jak powstaną grudki,to się nie przejmujemy,bo i tak masę budyniową poddamy blendowaniu.

Do ciepłej jeszcze masy dodajemy stopniowo:masło,cukier,banany obrane ze skóry i pokrojone na drobne kawałki,oraz sparzoną pomarańczę (miąższ+sok).
Wszystko dokładnie miksujemy i przekładamy do szklanek lub pucharków.

Gotowy pudding,bezpośrednio po zmiksowaniu będzie konystencji gęstej śmietany, schłodzony w lodówce zgęstnieje.
Przed podaniem posypujemy przyprawami wedle uznania i gotowe.






















Inne budyniowe pomysły:

1 komentarz:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...